10 ambassadører fra SOSU Esbjerg skal udbrede kendskabet til SOSU-uddannelserne

10 elevambassadører fra SOSU Esbjerg har sammen med 140 andre elever fra de danske social- og sundhedsskoler været på bootcamp. Her lærte de hinanden at kende og blev trænet i at inspirere andre unge til at vælge en karriere indenfor sundhed og omsorg. YouTuberen Rasmus Brohave var med på bootcampen som underviser og træner for de unge.

Hvert år skal elever i folkeskolens 9. og 10. klasse vælge karrierevej. En del af de unge er nysgerrige på en karriere indenfor sundhed- og omsorg og har en drøm om at gøre en forskel og hjælpe andre. Men viden om social- og sundhedsuddannelserne, -faget, samt karriere- og videreuddannelsesmuligheder er begrænset hos både de unge, deres forældre og vejledere i folkeskolen.

Derfor er 11 social- og sundhedsskoler landet over gået sammen om projekt UNG I VELFÆRD, hvor 150 elevambassadører i alderen 16-25 år skal ud på folkeskoler, uddannelsesmesser, åbent hus og lignende for at møde grundskoleeleverne, fortælle om mulighederne og svare på spørgsmål om social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistentuddannelserne.

Kendt ung YouTuber træner unge elevambassadører

Til at træne og kvalificere de unge ambassadører har skolerne hyret YouTuberen Ramus Brohave. Han har stor erfaring med at nå unge målgrupper på de sociale medier, har over 280.000 følgere på hans YouTube kanal, og har bl.a. øget kendskabet til en række uddannelsesmuligheder med sin YouTube-serie ”Hvad kan jeg blive”. Som led i serien lavede han i 2020 i samarbejde med social- og sundhedsskolerne en film om at blive social- og sundhedsassistent.

- Det bliver superinteressant at træne en masse unge i at blive gode ambassadører. Jeg kan bidrage med alt det, jeg selv har lært - bl.a. hvordan man laver godt indhold til sociale medier, hvordan man kan præsentere sig selv på en god måde og også noget om det, som virker mindre godt, fortalte Rasmus Brohave forud for bootcampen. 

Elevambassadør vil inspirere andre unge og vise kvaliteterne ved SOSU-faget

Udsigten til at blive trænet af en professionel YouTuber vakte da også interesse hos SOSU Esbjerg-elev, Emma List. Emma går på grundforløbet på skolens EUX-uddannelse og hun har meldt sig som ambassadør fordi hun synes for mange unge går glip af en god mulighed. ”Uddannelsen bliver ’glemt’ som valgmulighed for mange unge. Den måde som SOSU-undervisningen foregår på, er helt og aldeles fantastisk, og det er synd at den mange gange bliver overset, når unge skal vælge en ungdomsuddannelse", forklarer Emma, som nu har været afsted på bootcamp med 9 andre elev-ambassadører og to undervisere fra SOSU Esbjerg.  

 

Vigtigt at flere uddanner sig til en karriere inden for sundhed og omsorgsområdet

I Social- og Ældreministeriet glæder social- og ældreminister Astrid Krag sig over, at 150 unge som Emma vil være ambassadør og dermed være med til at udbrede kendskabet til social- og sundhedsuddannelserne.

For det er der i ministerens øjne brug for:

- Desværre ser vi allerede nu, at kommunerne har problemer med at finde nok medarbejdere til ældreplejen. Det problem ser kun ud til at blive større i fremtiden, og det skal løses. Alle danskere skal trygt kunne gå alderdommen i møde med vished for, at de kan få den rette pleje og omsorg, siger social- og ældreminister Astrid Krag og fortsætter:

- Det er helt afgørende for vores velfærdssamfunds fremtid, at flere uddanner sig som social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, så der er fagligt kvalificerede medarbejdere til at tage sig af de ældre. Jeg tror rigtigt meget på, at de unge rollemodeller i projekt ”Ung i velfærd” kan være med til at inspirere andre unge til at vælge et job i ældreplejen – et i øvrigt utroligt spændende og givende job, hvor man virkelig gør en forskel, siger social- og ældreminister Astrid Krag. 

SOSU-skolerne følger de unges ønsker

På social- og sundhedsskolerne håber man, at samarbejdet med Rasmus Brohave giver de mange elevambassadører et mere professionelt udgangspunkt, end tilfældet har været hidtil, hvor de enkelte skoler har arbejdet på meget forskellige vis med rollemodeller og elevambassadører.

- Vi ved, at de unge gerne vil høre om uddannelsesvalg og fremtidige karrierevalg fra andre unge, og derfor er vi rigtig glade for at være med i Ung i Velfærd. Vi glæder os til at få gavn at vores nyuddannede ambassadører, som forhåbentlig har haft et par gode og lærerige dage sammen med Rasmus Brohave og en masse andre SOSU-elever. Det har stor værdi at være en del af et landsdækkende fagligt fællesskab, siger Direktør på SOSU Esbjerg, Lisbeth Nørgaard.

Unikt samarbejde mellem 11 social- og sundhedsskoler og samarbejdspartnere

Samarbejdet mellem de mange SOSU-skoler spænder lige fra Esbjerg til Bornholm og Nordjylland - og inkluderer også skolernes samarbejdspartnere i kommuner og regioner. Samarbejdet om at kvalificere de 150 elevambassadører er støttet med 1,68 mio. kr. fra Tietgenfonden.

Elevambassadører skal bidrage med vigtige ressourcer i lokale rekrutteringsaktiviteter

Efter træningsweekenden i oktober indgår elevambassadørerne nu i en række rekrutterings- og markedsføringsaktiviteter lokalt. Eleverne skal bl.a. deltage på uddannelsesmesser, være med til åbent hus og bidrage på skolernes sociale medier og hjemmesider med inspiration fra den læring, de fik opbygget sammen med Rasmus Brohave.

Håbet er, at elevambassadørerne på tværs af landet får opbygget et fællesskab og opnår en faglig stolthed ved at være en del af et landsækkende korps, der bidrager med relevante ressourcer til en meget vigtig branding- og rekrutteringsindsats på SOSU-området.

Fællesskabet styrkes bl.a. via en lukket facebookgruppe, hvor Rasmus Brohave interagerer med de unge elever og bidrager til at holde gejsten og motivationen oppe undervejs i projektperioden.