Skip to main content

30 års arbejdsliv på SOSU Esbjerg

Mogens Larsen takker af efter 30 år på SOSU Esbjerg.

Kendt vidt og bredt for sin aktive livsstil, skolens ubestridte kajakekspert og en vaskeægte sportsmand, Mogens Larsen, har efter 30 års arbejdsliv på SOSU Esbjerg nu haft sin sidste arbejdsdag.

Da Mogens Larsen i 1991 var med på det første hold ansatte på den nye SOSU-skole i Esbjerg, lå det ikke i kortene, at den uddannede fysioterapeut skulle tilbringe resten af sit arbejdsliv på skolen.

Dengang var SOSU-uddannelserne netop blevet oprettet og skolen hed Ribe Amts Social- og Sundhedsskole.Mogens blev ansat som underviser i aktivitets- og praksisfællestimer, fysiologi og anatomi og arbejdsbevægelser. Han fungerede også som projektvejleder og kontaktlærer.

Nu kan Mogens se tilbage på 30 år på samme arbejdsplads.

”Jeg havde regnet med at være her i en periode inden jeg skulle videre, jeg havde aldrig tænkt at jeg skulle være her i 30 år. Men det gode samspil med elever, kollegaer, de mange muligheder og værdisættet har gjort, at SOSU-Esbjerg har været et godt sted for mig at være,” forklarer han.

I starten var skemalægning en lille del af jobbet ved siden af undervisningen, men med tiden er både skolen og opgaverne vokset, så Mogens de senere år har været fuldtid i funktionen som skemalægger. Det har været et bevidst valg, forklarer han. ”De sidste par år har skemalægning passet meget godt til mig – jeg har altid haft rig mulighed for at beskæftige mig med det, jeg gerne ville.” 

 

Undervisningen skal tage udgangspunkt i det ideelle

Han understreger, at det det altid har været undervisningen han har haft som sin hjertesag. ”Det vigtigste har altid været undervisningen. Det er eleverne, jeg har brændt for, og jeg har glædet mig til hver dag jeg skulle over at undervise.”

Mogens fremhæver da også den tætte kontakt til eleverne, som noget af det bærende for de mange år som underviser. ”Det har altid været en fornøjelse at følge eleverne igennem uddannelsen, opleve deres energi, deres lyst til at lære, og ikke mindst det hyggelig og sjove samspil – det har givet mig energi.”

Mogens Larsen har altid opfordret eleverne til at stræbe efter mere.

”På skolen har vi altid taget udgangspunkt i det ideelle – det eksemplariske – den bedst mulige måde at behandle borgere på – vel vidende at det ikke altid er muligt, og det synes jeg har været vigtigt,” uddyber han, og understreger endnu engang, hvor stor betydning det har at forebygge skader, og at holde sig aktiv hele livet.

”Det har altid været vigtig for mig at arbejde med praksisnære situationer, som eleverne kunne genkende fra deres praktik. At få eleverne til at se muligheder til hvordan de kunne gøre borgerne mere aktive, forbedre deres egne arbejdsbevægelser og derved forebygge skader i bevægeapparatet.” 

 

Landmanden der blev fysioterapeut

Mogens Larsen er født opvokset i Skodborg uden for Vejen. Drømmen var at blive noget inden for landbrug – men det har altid været sport og idræt der trak. Uanset sportsgrenen, så var Mogens med. I militæret var der hård fysisk træning hver dag og det passende rigtig godt til Mogens’ temperament.

Han blev sergent og underviste rekrutter på Grønnegades rekrutskole i Næstved, her fik han lysten til at undervise. Efter endt militærtjeneste færdiggjorde Mogens landbrugsuddannelsen med et 10 måneders drift lederuddannelse på Nordisk Landbrugsskole i Odense, men idrætten trak og efter 8 måneder på Idrætshøjskolen i Aarhus, blev den endelige beslutning truffet. Livet som landmand blev fravalgt til fordel for en uddannelse som fysioterapeut med ønsket om at arbejde med forebyggelse og behandling af idrætsskader. Mogens blev fysioterapeut i 1982 og endte tilfældigvis i Esbjerg.

Som nyuddannet blev landmandssønnen ansat som instruktør for fysioterapeut-studerende i Esbjerg. Derudover behandlede han idrætsskader i Danmarks Idrætsforbunds klinik i Esbjerg stadionhal. Fra 1987 arbejdede Mogens som freelance underviser primært med ergonomi og forebyggelse af idrætsskader, blandt andet på hjemmehjælperuddannelsen og fra 1990 på prøveuddannelsen, der var grundlaget for Social- og Sundhedshjælperuddannelsen.

 

”Vi skal gøre enhver situation til en træningssituation”

Hvis man skal beskrive Mogens Larsen med én sætning, så er det nok ovenstående. Både elever, kollegaer og patienter har alle dage blevet delagtiggjort i fysiske aktiviteter – dem kan man nemlig gøre i en hver situation, forklarer Mogens.

”Fysiske øvelser som ’Stræk og styrkeøvelserne’ har altid været en del af min undervisning. Eleverne skulle selv kunne sætte øvelser i gang ude hos borgeren, så derfor skulle de også selv prøve dem se muligheder og variationer. Hvordan kan vi træne mavemuskler samtidig med at vi ser TV-avisen. Hvordan kan vi gøre en passiv situation til en aktiv situation, hvor borgerne bliver delagtiggjort og måske selvhjulpen og ikke bare sidder i stolen, men laver øvelser mens de sidder der.”

Kollegaerne har især nydt godt af Mogens’ evner som kajakinstruktør på de mange personaleture i kajakker.

 

Farvelfest og afsked midt i en coronakrise

Mogens har aldrig haft travlt med at blive færdig på arbejdsmarkedet, forklarer han, og beslutningen om at stoppe har ikke været nem. ”Jeg har altid haft lyst til og glæde ved at gå på arbejde. Foråret med Corona fik mig til at indse, at jeg skulle stoppe nu. Så det gjorde jeg.”

Mogens Larsen havde sidste ansættelsesdag den 31. december 2020, og han beskriver selv hvordan en mindeværdig tid på SOSU-Esbjerg blev afsluttet på en helt igennem fantastisk måde, med mange hyggelige samværssituationer og festlige indslag.

”Jeg er fyldt med gode oplevelser og stjernestunder, som vil følge mig, og som jeg vil glædes over resten af livet,” fortæller han og har også planer for, hvordan tiden skal bruges fremover. ”Nu bliver der mere tid børnebørnene, frivillige aktiviteter og kajakture.”

Tak for mange gode år!

SOSU Esbjerg siger tak for denne gang og ønsker Mogens Larsen alt det bedste i fremtiden!