Skip to main content

En anderledes start på SOSU Esbjerg

Hvordan er det at være ny medarbejder midt i en corona-krise?

Hvordan er det at være ny medarbejder midt i en corona-krise, hvor alle er sendt hjem og skolen er blevet digital? SOSU Esbjergs to nyeste medarbejdere fortæller om en noget anderledes start.

Det er svært at forestille sig, men det kan godt lade sig gøre at starte på et nyt arbejde, selvom hele arbejdspladsen er hjemsendt. Bente Hagsten og Susanne Vad, SOSU Esbjergs nyeste medarbejdere, har begge prøvet den højst usædvanlige situation, og de har begge fået en drømmestart på deres nye arbejde.

Bente Hagsten er uddannet sygeplejerske og kommer til SOSU Esbjerg fra Esbjerg Kommune, hvor hun har arbejdet med psykiatriske borgere med misbrug. Hun skal undervise i psykiatri og somatik. Susanne Vad er udannet ergoterapeut og har arbejdet på Esbjerg Døgnrehabilitering. Hun skal nu undervise i SOSU-fag på GF2-forløbet.

Begge kommer de med undervisnings- og vejledningserfaring fra deres tidligere ansættelser, og begge skulle starte på deres nye arbejde på SOSU Esbjerg den 1. april.

Og så lukkede Mette Frederiksen ned for Danmark.

”Der blev så utrolig travlt på mit arbejde, at jeg næsten ikke nåede at tænke over det, men da startdatoen nærmede sig, nåede jeg alligevel at overveje, hvordan jeg mon kunne bruges, og hvordan opstarten ville komme til at foregå”, fortæller Susanne Vad om de sidste to uger af marts 2020.

Første arbejdsdag på en corona-lukket skole

De to nye kollegaer mødte sammen op til første dag på det nye arbejde - det foregik bare online, hvor de var til fælles møde med deres nye chef. Her blev de budt velkommen og fik en introduktion til arbejdspladsen, og begge havde en rigtig god første dag.

”De sagde alle sammen, at de var så kede af, at de ikke kunne give mig den velkomst de plejer, men jeg har virkelig følt mig velkommen helt fra den allerførste dag – også selvom hele velkomsten foregik online og bag skærmen”, forklarer Bente Hagsten om den noget anderledes opstart.

”Jeg kender jo ikke til andet på SOSU Esbjerg – det var ikke det, jeg havde forventet, men der er der jo ingen, der kan gøre noget fra eller til i den her situation,” supplerer Susanne.

Mens de to nye medarbejdere kom godt i gang med onlineundervisning, læsestof og en masse nyt at forholde sig til, var resten af skolens medarbejdere i fuld gang med at omstille sig til at køre en digital skole. Og der har været masser af støtte at hente hos deres nye kollegaer, når der var tvivl undervejs.

”Jeg har ikke følt mig alene i det. Der har været masser af hjælp hele tiden og fuld opbakning. Eleverne har også været virkelig gode til at byde ind med løsningsforslag – alle forsøger jo at få det hele til at fungerer på bedste vis, og der er ikke noget “plejer” i en corona-tid”, fortæller Susanne om den første tid som medarbejder på skolen.

Relationerne mangler

Og selvom forløbet indtil nu har fungeret godt med digital skole og onlineundervisning, var de begge mere end klar til at møde ind på skolen igen, da skolen begyndte en gradvis genåbning i starten af maj.  Her skulle Bente og Susanne til at sætte ansigt på kollegaer, elever og chefer, som de indtil da kun havde set på en skærm. Og relationerne er noget af det, de begge nævner som en mangelvare i den digitale skole:

”Det er også blevet nemmere efter at være startet på skolen igen, og nu glæder jeg mig til at skabe relationer til mine kollegaer. Der skal flere fysiske møder til”, siger Susanne og uddyber; ”man ringer ikke bare til en kollega, som man ikke har mødt i virkeligheden. Der skal lige etableres en relation.”

Nu ser de frem til mere sparring med deres kollegaer, i tiden der kommer, samt at være med til andres undervisning for at se, hvordan de griber det an, og så er der lige det der med at finde rundt et nyt sted.

”Ja, det er da specielt at have været ansat i to måneder og stadig knapt kunne finde rundt på skolen. Jeg vidste jo ikke engang, hvor mit kontor var”, forklarer Bente grinende, mens Susanne også indrømmer at være lidt stedforvirret.

En helt ny og spændende oplevelse

Når Susanne tænker tilbage på forløbet i dag, er det kun positivt at have været med fra starten af corona-krisen. ”Jeg har selvfølgelig brugt meget energi på det her, men jeg føler mig også lidt heldig. Den 1. april var alle jo stadig ved at lære at være digital skole, og den læringskurve nåede jeg at få med. Oplevelsen er også min nu, og det havde jo ikke været det samme, hvis jeg var startet om et halvt år.  Og man tilpasser sig – det er sådan, det er, i denne her situation. Men jeg er også vant til omstilling og nye ting”, siger hun.  

”Forandring er et vilkår, og det med at være i forandring er noget, der er naturligt for os begge, måske på grund af en baggrund i sundhedssektoren”, supplerer Bente.

Susanne Vad og Bente Hagsten

Faktaboks:

Susanne Vad er 40 år og bor i Esbjerg med sin mand, tre børn og familiens hund. Hun er uddannet ergoterapeut fra Esbjerg og har siden arbejdet på Åmosen aktivitets – og samværstilbud samt på Esbjerg døgnrehabilitering.

Bente Hagsten er 44 år og bor i Esbjerg med sin mand og to drenge. Hun er uddannet sygeplejerske på Sygeplejeskolen i Silkeborg.