Fritidsjob med mening

Esbjerg Kommune har gennem de sidste par år haft stor succes med at ansætte unge i fritidsjob på kommunens plejehjem.

For at klæde dem endnu bedre på til opgaven har Esbjerg Kommune sammen med SOSU Esbjerg lavet et minikursus til de unge fritidsjobberne – minikurset skal opkvalificere de unge og give dem flere værktøjer og øget viden og opmærksomhed, så de bliver endnu bedre i stand til at varetage jobbet. 

Fritidsjobberne i Esbjerg Kommune er mellem 14 og 17 år, og de arbejder typisk et par gange om ugen efter skole og hver anden weekend. Deres opgaver er meget varieret, men primært holder de beboerne med selskab og laver forskellige aktiviteter sammen med beboerne. Desuden hjælper de til med de praktiske opgaver på plejecenteret.

De unge, som er fra alle dele af Esbjerg Kommune, er inviteret på minikursus to aftner i december, hvor de bliver klogere på ældreplejen, velfærdsteknologi og forskellige typer af borgere i ældreplejen.

På deres arbejdsplads arbejder de med beboere, som har vidt forskellige problematikker og udfordringer; personer med alzheimers, kørestolsbrugere, sprogproblemer, beboere med angst/hallucinationer - fem af deltagerne arbejder desuden på en demensafdeling.

Nikoline og Lærke er to af deltagerne på kurset. De er begge ansat som fritidsjobbere på plejehjemmet Sirius i Esbjerg Kommune. De fortæller at de ofte er kreative med beboerne, de laver aktiviteter og skaber lidt glæde, fx ved at tegne, male og lytte til musik.

Nikoline (tv) har haft fritidsjob på plejehjemmet i 7 måneder og starter på en uddannelse som pædagogisk assistent til januar, ”jeg kan rigtig godt lide mit arbejde, jeg drømmer også om at arbejde med mennesker i fremtiden, måske som socialrådgiver,” forklarer hun.

Lærke (th) er i gang med en EUX-business uddannelse – hun overvejer at blive social- og sundhedsassistent i fremtiden, men hun er ikke helt afklaret endnu.

I Esbjerg Kommune regner man med at endnu flere plejehjem skal til at ansætte fritidsjobbere.

”Vi har valgt at satse på fritidsjobbere på vores plejehjem, fordi vi oplever, at de unge bringer masser af glæde til vores beboere. Og samtidig får de unge en helt anden og positiv indsigt i et fag, der desværre er mange fordomme om. Vores fritidsjobbere bliver ambassadører og kan fortælle den gode historie videre til deres vennekreds. Jeg er ikke i tvivl om, at det er en god rekrutteringsvej – for vi vækker unges interesse for et område, de måske slet ikke ellers ville have overvejet”, udtaler Arne Nikolajsen, der er direktør i Fritid Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune.

På SOSU Esbjerg er man glade for samarbejdet med kommunen, og ser også et rekrutteringspotentiale i fritidsjobberne.

”Ligesom Esbjerg Kommune er vi optaget af at rekruttere elever til vores uddannelser. Derfor er vi meget glade for, at Kommunen har henvendt sig til os i forbindelse med deres ønske om at opkvalificere fritidsjobberne. Vi har gode kompetencer og erfaring i forhold til uddannelse af unge indenfor de sociale og sundhedsfaglige fag, og vi ser også det her som en mulighed for at vise de unge fritidsjobbere en vej ind i en karriere i netop disse fag, forklarer Bente Alberg, kursuskoordinator på SOSU Esbjerg.  

 

Øvrige informationer:

Kursus:

To kursusdage for deltagerne

Den 1. december 17-20.00

Den 6. december 17-20.00

Indhold:

  • Undervisning i aktiviteter, fx livshistorie og rehabilitering.
  • Undervisning i relations dannelse og professionel omsorg, fx kommunikation, etik, moral og tryghed for borgeren.
  • Derudover en introduktion til skolen og skolens uddannelser

 

Kontaktpersoner

Susanne Hartvig, leder af Uddannelse & Udvikling, Esbjerg Kommune, 21379276

 

SOSU Esbjerg

Bente Alberg, kursuskoordinator på SOSU Esbjerg, 30511828

Jenny Thybo Geertsen, pressemedarbejder på SOSU Esbjerg, 50523632