Skip to main content

SOSU Esbjerg udnævnt til UNESCO Verdensmålsskole

Som den første skole i Sydvestjylland er SOSU Esbjerg blevet UNESCO Verdensmålsskole.

På SOSU Esbjerg er FN’s verdensmål allerede en integreret del af undervisningen og driften, og der er mange initiativer i gang – blandt andet fokus på affaldssortering og undervisning i globalt medborgerskab. Med den fine udnævnelse bliver SOSU Esbjerg en del af et globalt netværk på omkring 10.000 skoler – heraf 58 skoler i Danmark.

Bæredygtighedsmedarbejder, Katharina MacArtney og Direktør på SOSU Esbjerg, Lisbeth Nørgaard

Som UNESCO Verdensmålsskole vil SOSU Esbjerg arbejde endnu mere fokuseret med verdensmålene. ”Vi har i lang tid arbejdet med bæredygtighed og FN’s verdensmål, og derfor ville vi rigtig gerne blive en af UNESCOs Verdensmålsskoler. Vi har mange elever som virkelig brænder for bæredygtighed og klima. Derfor skal vi som uddannelsesinstitution også bakke op om dette engagement og vise eleverne, at de kan være med til at gøre en forskel,” forklarer én af skolen to bæredygtighedsmedarbejdere, Katharina MacArtney.   

Pantflasker støtter Red Barnet

Et lille men håndgribeligt eksempel på, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed er allerede sat i søen. På skolen er der nu opstillet affaldsspande, hvor elever og ansatte kan aflevere deres tomme pantflasker.

”Flaskerne blev bare efterladt rundt omkring – eller også blev de smidt i skraldespanden. Så derfor  har vi sat pantbeholdere op omkring på skolen for at skabe et godt alternativ. Nu får vi ryddet op, der bliver der affaldssorteret og efter elevernes valg går de indsamlede penge til Red Barnet,”  fortæller Katharina MacArtney. 

Udnævnelsen skaber glæde og stolthed

Direktør på SOSU Esbjerg, Lisbeth Nørgaard, er ikke i tvivl om, hvor stor betydning udnævnelsen har for skolen. ”Vi er rigtig glade for den her anerkendelse, og glæder os til at arbejde endnu mere med verdensmålene på SOSU Esbjerg. Vi vil gerne gå forrest. og inspirere både elever og medarbejdere til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Det kan være på mange forskellige niveauer – lige fra madspild og mindre brug af engangsservice, til at mindske ulighed i samfundet og skabe bedre vilkår for alle,” forklarer hun.

Fakta
58 danske skoler deltager aktivt i UNESCOS Verdensomspændende skolenetværk med fokus på undervisningsforløb og materialer, der sætter globalt medborgerskab og bæredygtig udvikling på elevers og læreres dagsorden. Se mere her - https://unesco-asp.dk/