Klik her for at finde oplæringserklæringer (linker til sevu.dk)
AMU-dansk – Dansk som andet sprog
Mange elever med dansk som andetsprog har stor gavn af at forbedre deres læse- og skrivefærdigheder i forbindelse med uddannelse. Netop danskkundskaber har stor betydning for udbyttet af undervisningen, og for relationer og arbejdsopgaver i oplæring og job.
For elever på GF2 tilbyder vi AMU-dansk på basisniveau
Skolen tilbyder danskundervisning specielt tilrettelagt for tosprogede elever på vores grundforløb. De elever, der har brug for at løfte deres evner til at tale, lytte, læse og skrive, kan deltage i AMU-dansk.
AMU-dansk ligger ud over den ordinære undervisningstid.
I samarbejde med læringsvejleder, uddannelsesvejleder og dansklærer foretages en vurdering af dit behov for at blive tilbudt AMU-dansk.
Undervisningen tilrettelægges med både fysisk undervisning og individuelle opgaver.
Den fysiske undervisning ligger tirsdage kl. 13.10-15.40, hvor du arbejder videre med de faglige temaer, som du møder i den ordinære undervisning, og på den måde træner dine sproglige færdigheder.
Den individuelle opgave laver du, når det passer dig. En lærer står til rådighed for vejledning torsdage kl. 14.10-15.40. Opgaven skal være lavet til næste undervisning den efterfølgende tirsdag, og skal fremvises læreren.
For elever på hovedforløb tilbyder vi AMU-dansk på udvidet niveau
Skolen tilbyder ligeledes danskundervisning specielt tilrettelagt for tosprogede elever på vores hovedforløb. De elever, der har brug for at løfte deres evner til at tale, lytte, læse og skrive, kan deltage i AMU-dansk.
AMU-dansk ligger ud over den ordinære undervisningstid.
I samarbejde med din dansklærer fra AMU-dansk på grundforløbet vurderes det, om du skal tilbydes AMU-dansk på hovedforløbet.
For nye elever på hovedforløbet foretages en vurdering i samarbejde med læringsvejleder, uddannelsesvejleder og dansklærer.
Undervisningen tilrettelægges med både fysisk undervisning og individuelle opgaver.
Den fysiske undervisning ligger tirsdage kl. 13.10-15.40, hvor du arbejder med at udvikle dine kommunikative kompetencer, sproglige færdigheder og sproglig viden med en stigende grad af korrekthed i anvendelsen af sproget.
Den individuelle opgave laver du, når det passer dig. En lærer står til rådighed for vejledning torsdage kl. 14.10-15.40. Opgaven skal være lavet til næste undervisning den efterfølgende tirsdag, og skal fremvises læreren.
Elevmaterialet findes enten på EduAdm eller på kommunens og regionens hjemmeside.
2023
2022
2023
2022
2022
SOSU Esbjerg er en selvejende statsinstitution, som er omfattet af reglerne om Statens selvforsikring. Skolen må derfor ikke tegne andre forsikringer, der dækker skolens elever og kursister.
Arbejdsskadeforsikring
Du er i dit ansættelsesforhold dækket af gældende lov om arbejdsskadeforsikring. Hvis du kommer til skade i forbindelse med din uddannelse, har din arbejdsgiver pligt til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen. Det er Arbejdsskadestyrelsen der afgør, om du er berettiget til erstatning.
Hvis du kommer til skade, skal du henvende dig til din arbejdsgiver, som derefter vil hjælpe dig i den videre procedure. Dette gælder både, når du er på skolen og i praktik.
Se evt. forsikringsregler i dit elevmateriale fra din arbejdsgiver.
Din egen forsikring
Du skal især være opmærksom på dine forsikringsforhold, hvis du går på uddannelse, og ikke har en uddannelsesaftale/ansættelsesforhold.
Du skal sikre dig, at du er forsikringsmæssigt dækket, mens du er i uddannelse – både på skolen og hvis du skal i praktik.
Hvis du kommer til skade, skal du henvende dig til dit forsikringsselskab, som derefter vil hjælpe dig i den videre procedure. Dette gælder både, når du er på skolen og i din praktik.
Er du under 21 år og/eller hjemmeboende, kan du i nogle situationer være omfattet af dine forældres forsikring.
Statens selvforsikring
Ved skader under arbejdspladslignende forhold på skolen, er du omfattet af Statens selvforsikring.
Du er dækket af denne forsikring i skolens faglokaler, hvor undervisningen foregår under arbejdspladslignende forhold.
Skolens selvforsikring dækker alene medens undervisningen foregår og ikke f.eks. i pauser. Endvidere dækker forsikringen ikke øvrige hændelser i skolens teorilokaler, motionsrum, gange, trapper, kantine og udenoms arealer.
Når elever er i virksomhedsforlagt undervisning, betragtes dette som undervisning under arbejdspladslignende forhold.
Generelt
Hvis der sker skader på dine ejendele, eller du er udsat for tyveri, skal du henvende dig til dit eget forsikringsselskab.
Skolen anbefaler, at du altid selv er dækket af en heltids ulykkesforsikring.
Hold: Grundforløb+
Hold: GF1 med eller uden EUX
Hold: GF2 SSH
Hold: GF2 SSH online
Hold GF2 SSA
Hold GF2 SSA Online
Hold: GF2 PA
Hold: Pædagogisk assistent 2024
GF2 online SSH-SSA:
GF2 SSA og SSH:
Kompetencemål:
Afsluttende prøve
Prøvevejledning afsluttende prøve til censor og elev
Kompetence mål
Kompetencemål til afsluttende prøve SSH
Uddannelsesspecifikt fag
Prøvevejledning uddannelsesspecifikt fag
Fagmål
Fagmål Personlig hjælp, omsorg og pleje
Uddannelsesspecifikt fag
Prøvevejledning uddannelsesspecifikt fag PA, rev. juni 2023
Digital kultur
Dansk
Prøvevejledning dansk eux - niveau A
Prøvevejledning dansk - niveau E, D, og C
Idehistorie
Prøvevejledning - PA EUX idehistorie B-niveau til elev og censor
Engelsk
Prøvevejledning engelsk - niveau E, D, og C
Udvalgte engelsk mål, C-niveau
Udvalgte engelsk mål, D-niveau
Udvalgte engelsk mål, E-niveau
Fysik/Kemi:
Kommunikation og IT
Naturfag
Prøvevejledning , niveau E censor og elev
Fagmål og læringsmål naturfag E niveau
Psykologi C
Prøvevejledning for Psykologi C
Samfundsfag
Prøvevejledning samfundsfag eux - niveau B
Prøvevejledning samfundsfag - niveau C
Udvalgte samfundsfag mål, C-niveau
Matematik
Prøvevejledning matematik niveau A (mundtlig)
Hvis en elev ønsker at klage over skolens afgørelse vedr. optagelse på skolen, udelukkelse fra fortsat undervisning på skolen, midlertidig hjemsendelse, ny skoleperiode eller overflytning til en anden skole, skal der indgives en skriftlig klage til skolen senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt til eleven.
Fastholdes afgørelsen videresender skolen elevens klage og skolens bemærkninger til Ministeriet.
Inden klagen sendes til ministeriet underrettes eleven om skolens bemærkninger og stillingtagen til klagen. Eleven får 1 uges frist til at kommentere sagen yderligere.
Herefter sender skolen klagen til Ministeriet vedlagt sagens akter.
Eleven kan normalt fortsætte skolegangen under klagesagens behandling.
Reglerne om klage findes i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (BEK nr. 2499 af 13. december 2021).
Hvis en elev ønsker at klage over en prøve, dvs. prøvegrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen, skal der indgives en skriftlig og begrundet klage til skolen senest 2 uger efter at bedømmelsen af prøven er bekendtgjort på sædvanlig måde.
Til brug for klagesagen skal eleven efter anmodning have udleveret en kopi af den stillede opgave. Skolen forelægger sagen for den oprindelige censor og eksaminator, der hver for sig skal afgive en udtalelse, normalt inden 2 uger. Eleven skal have lejlighed til at kommentere udtalelsen inden for en frist på 1 uge. Skolen træffer afgørelse vedr. klagen på baggrund af bedømmernes faglige udtalelse og elevens kommentarer til udtalelsen, og afgørelsen meddeles eleven hurtigst muligt og senest 2 måneder efter modtagelsen af klagen er indgivet til skolen.
Reglerne om klage findes i bekendtgørelse om prøver og eksamen i de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser (BEK nr. 41 af 16. januar 2014 § 36-42).
Hvis en klage vedrører retslige spørgsmål i forbindelse med en prøve/eksamen, kan eleven klage over skolens afgørelse til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Eleven skal inden 2 uger efter at afgørelsen er meddelt eleven, indgive klagen til skolen. Skolen afgiver en udtalelse, som eleven skal have lejlighed til at kommentere inden for 1 uge.
Skolen sender klagen, sin udtalelse og elevens eventuelle kommentarer hertil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Reglerne om sådanne klager findes i bekendtgørelse om prøver og eksamen i de erhvervsrettede uddannelser (BEK nr. 41 af 16. januar 2014 § 43).
Hvis en elev vil klage over en afgørelse, indgiver eleven klagen til lederen af det oplæringssted, som har truffet afgørelsen. Indgivelsen af klagen skal ske senest 14 dage efter eleven har modtaget afgørelsen.
Oplæringsstedet genvurderer afgørelsen og meddeler eleven denne skriftligt (og evt. mundtligt). Dette skal ske senest 14 dage efter modtagelsen af klagen. Såfremt oplæringsstedet fastholder den tidligere meddelte afgørelse, afgør eleven, hvorvidt han/hun ønsker klagen behandlet i LUU (det lokale uddannelsesudvalg). I så fald skal klagen videresendes til LUU senest 14 dage efter eleven har modtaget genvurderingen. Det er eleven, som indsender klagen. Konkret videresendes klagen til sekretariatet for LUU, hvilket i praksis vil sige skolen.
Når LUU modtager klagen vurderes om det er nødvendigt at indhente yderligere oplysninger. Målet for behandling af klagen i LUU er at opnå forlig mellem elev og oplæringssted (arbejdssted). LUU træffer således ikke afgørelse, men forsøger at skabe et forlig mellem elev og oplæringssted.
Behandling af klagesager foretages hurtigst muligt. I behandlingen og tidsforløbet skal der tages hensyn til, at elevens uddannelse ikke afbrydes og forlænges unødigt.
LUU kan vælge at overdrage klagen til Det faglige udvalg for pædagogisk assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen (PASS), hvis LUU f.eks. finder: At det ikke har været muligt at opnå et forlig, som både elev og arbejdsgiver kan acceptere, at sagen er for kompleks eller at medlemmerne i LUU er inhabile.
Hvis klagesagen overdrages til PASS skal overdragelsen ske hurtigst muligt. Sagens parter informeres om, at sagen er overdraget til PASS. Alle klagesagens dokumenter overdrages.
Efter endt klagesagsbehandling afgiver PASS svar til klageren, og LUU bliver orienteret om afgørelsen.
Hvis der ikke kan opnås forlig kan tvistigheden indbringes for Tvistighedsnævnet.
(LBK 956 af 21. juni 2022 § 63, § 64 og § 65).
Der kan ikke klages over en standpunktsbedømmelse.
Grundforløb 2 - SOSU
Grundforløb 2 EUX - SOSU
Grundforløb 2 - PA
Lærepladser til fremtidens faglærte. På Lærepladsen.dk kan du finde virksomheder, der søger elever/lærlinge.
GF2 PA
Materiale til overgangsaktiviteter:
Logbog
Opgaver til Farmakologi og medicinhåndtering
Undervisningen i skolen og vejledningen i oplæringen skal bidrage til elevens dannelse til erhvervet og tilrettelægges med udgangspunkt i de fem pejlemærker:
1. At være nysgerrig.
2. At være refleksiv.
3. At indgå i relationer.
4. At være empatisk.
5. At handle etisk.
Uddannelsesplaner GF1
Uddannelsesplaner GF1+
Uddannelsesplaner GF2 online
Uddannelsesplaner GF2 SOSU-Hjælper
Uddannelsesplaner GF2 SOSU-Assistent
Uddannelsesplaner GF2 SOSU Vejen
Uddannelsesplaner GF2 Pædagogisk assistent
Uddannelsesplaner GF2 EUX
EUV1:
2020
2021
2022
2023
2024